Munkavédelem az építőiparban

Munkavédelem az építőiparban – célja és fontossága

A munkavédelem-, így az építőipari munkavédelem fogalma alatt is, mindazokat a munkaegészségügyi és munkabiztonsági követelményeket, valamint az ezek kivitelezéséhez szükséges szervezési, törvénykezési szabályok rendszerét, és ezen előírások, rendszabályok kivitelezését értjük, amelyek egy irányított munkavégzésre vonatkoznak.

Az építőipari munkavédelem célja a munkavégzők épségének megóvása, az emberséges, biztonságos munkakörülmények felügyelete, valamint mindezen intézkedések által, a különböző munkabalesetek megelőzése, továbbá elejét venni a szakmával összefüggő megbetegedések kialakulásának.

Ön tudta, hogy a legtöbb súlyos, halálos munkabaleset az építőiparban történik?

A legtöbb munkáltató a munkavédelmi bírságtól fél, pedig az igazi kockázat tulajdonképpen a MUNKABALESET!

Az építőipar különösen veszélyes munka terület, hiszen a legtöbb súlyos-halálos munkabaleset az építőiparban történik! Havonta átlagban 3-4!

Az építőipar lényegében egy gyűjtőnév, azon iparágak számára, amelyek épített tereket hoznak létre a társadalom részére. Ide tartozik az építőanyag-ipar, az asztalosipar, a betonépítészet, a szigeteléstechnika, a burkolástechnika, az építőgépipar, de ide sorolható a csatornaépítés, a belsőépítészet, az árnyékolástechnika, de még az alpintechnika is.

Amennyiben egy  munkáltató nem alkalmaz megfelelő szaktudással, szakmai referenciákkal rendelkező szolgáltatót, nem tart fent egy elfogadható munkavédelmi színvonalat, akkor szinte biztos, hogy a munkabalesettel kapcsolatos összes orvosi és járulékos költséget a munkáltatóra fogják terhelni, továbbá munkavédelmi bírságot is kiszabnak. Ezeknek a tételeknek az összessége többszöröse a munkavédelmi bírságnak.

Egy súlyos vagy halálos munkabaleset még egy viszonylag tőkeerős vállalkozást is tőnkre tehet, nem beszélve arról a lelki teherről, amellyel az eljárás során a munkáltató képviselőinek szembesülnie kell.

Munkavédelmi jogszabályok

A munkavédelmi törvény tartalmazza és szabályozza a munkavédelem alapvető és részletes szabályait, külön fejezetet szentelve az építőipari munkavédelemnek. Az építőipari munkákra vonatkozó leglényegesebb jogszabályok a különböző törvények, kormányrendeletek és miniszteri rendeletek.

Mivel folyamatosan módosulnak ezek a jogszabályok, mindig a hatályban levő változatot kell használni, ez alól nem kivétel az építőipari munkavédelem sem.

Mi sem bizonyítja jobban a munkavédelem fontosságát az építőiparban, mint az a tény, hogy külön miniszteri rendelet foglalkozik a legalapvetőbb és legfontosabb építőipari munkavédelmi szabályok összefoglalásával.

Munkavédelmi szakértő

Teljes körű munkavédelmi, tűzvédelmi és környezetvédelmi szolgáltatásokat nyújtunk

Munkavédelmi szolgáltatásainkkal 0-24 órában rendelkezésre állunk partnereink számára, így bármikor, ha szüksége van ránk, elér bennünket, és azonnal intézkedünk.


Munkavédelem szakemberként elsősorban a következő területeken látjuk el a feladatunkat:
- Munkavédelem Esztergom
- Munkavédelem Komárom-Esztergom megye
- Munkavédelem Pest megye
- Munkavédelem Budapest
- Munkavédelem Dorog
Hívjon, vagy írjon mielőbb!
Kapcsolat

Tertsch Judit Mónika

Telefonszám: 06-20-444-1651
E-mail: info@munkavedelemneked.hu